Provocare #30zilefărăzahăr

Astăzi vă povestesc despre decizia mea de a nu mai consuma zahăr 30 zile, despre cum am trecut prin această perioadă, dacă s-a modificat ceva în organismul meu, dacă am slăbit și de ce am ales această provocare.

Ce credeți? Am reușit?

O mare parte a timpului din prima lună de izolare am petrecut-o in bucatărie, gătind și mâncând.

Fiind mare iubitoare de dulciuri , am dat iama în prăjituri și am doborât recordul la făcut clătite , preferatele mele în toate combinațiile , cu dulceață, ciocolată , cu miere și nucă , cu brânză , care mai de care.

Dacă la mâncare reușesc sa fiu atentă și mă organizez mai bine, la dulciuri se termină tot, nu pot să zic ,nu. Asta a început să mă frustreze. Am simțit că zahărul e mai puternic decât mine și pofta de dulce ,cumva mă conduce într-o direcție pe care nu mi-o doresc. Au apărut și 2 kilograme in plus , cu tot sportul pe care l-am făcut in perioada asta, și nu a fost puțin , by the way.

Era cazul să fac ceva , așa se face că vorbind cu prietena mea, mi-a spus că ar vrea să renunțe la zahăr pentru 30 zile.

Click! Asta e ce am nevoie, am zis. Mă bag și eu.

M-am simțit mai motivată făcând această provocare alături de cineva, ne-am propus sa ne încurajăm una pe cealaltă , să nu cădem pradă ispitei .☺️

Zis și făcut, să înceapă #30zilefărăzahăr.

Caut toată voința din mine pentru că nu e ușor să renunți la ceva ce îți place .

Prima zi a început dificil. Prietena mea, cafeaua ,nu mai era dulce, și chiar m-am gandit să renunț la ea. Dar nu! Pe prieteni nu-i lași la greu , am ales să o iubesc și așa , fără zahăr. Acum îi simt cu adevărat aroma, exact așa cum este ea.

Nici următoarele zile nu au fost ușoare, gândul îmi era numai la ceva dulce. Eram tot la dulapul cu dulcegării , noroc că am avut grijă să-l golesc înainte de a începe. Am eliminat orice tentație din casă spre disperarea a lor mei.🙈

Cred că a treia zi a fost un test , am refuzat o felie de tort la ziua nepoatei mele ,am reușit, dar când am plecat de acolo, am ajuns direct in fața magazinului unde am dat nas în nas cu prietena mea ,😂 amândouă hotărâte sa cumpărăm ceva, să ne potolim pofta de dulce.

Am ajuns la raionul de dulciuri fără zahăr,pentru diabetici, cred și spre surprinderea mea erau foarte multe sortimente , biscuiți, ciocolată, napolitane, prăjiturele , toate cu îndulcitori.

Am ales câte ceva, și parca mi-am mai revenit, numai la gândul ca am ceva dulce in casă.

Am descoperit și o înghețată fără zahăr , supeeer buna.

Zilele au trecut, pofta de dulce a mai dispărut , au fost zile când nu m-am gandit absolut deloc la zahăr. Nu mai simțeam lipsa lui.

Și atunci am înțeles ceea ce am tot citit despre dependența de zahăr care este la fel de reală precum dependența de nicotină sau alcool.

Zahărul ne place pentru că stimulează dopamina , hormonul fericirii.

Cu cât mâncăm mai mult zahăr cu atât avem nevoie de mai mult. Practic ne păcălim singuri cu senzații de fericire, cu stări de bine , pentru moment, și ajungem să pierdem controlul asupra zahărului, kilogramele se adună , nu mai avem energie si riscam multe boli. Gasim refugiu tot mai mult in dulce ascunzând , emoții, stres, neîmpliniri , frici și multe altele. Și asta fără sa ne dăm seama.

Sunt foarte multe studii despre efectele nocive ale consumului de zahăr și va invit sa citiți despre asta, sa va informați și sa aveți grija de sănătatea voastră .

In cea de-a treia săptămână am avut o nouă provocare, pentru că a fost ziua fetiței mele și și-a dorit ca eu să-i pregătesc tortul. Fain, nu?

Recunosc, mi-a fost greu după trei săptămâni fără zahăr , și … … am cedat. Mi-am tăiat o feliuță , sincer și din curiozitate , să văd ce am făcut , dacă mi-a ieșit, fiind primul tort făcut de mine. Surprinzător , dar mi s-a părut foarte, foarte dulce și nu am reușit sa termin felia , ceea ce m-a bucurat și m-a ambiționat și mai mult .

Despre beneficiile renunțării la zahăr pot să va spun ce am remarcat eu in aceasta perioada.

⚫️ am mai multă energie pe parcursul întregii zile;

⚫️ pielea mea și-a îmbunătățit aspectul, tenul este mai curat;

⚫️ sunt mult mai atentă la etichete, foarte multe produse le las înapoi la raft deoarece zahărul se ascunde in multe alimente ;

⚫️mănânc mult mai sănătos și organizat ;

⚫️am scăpat și de cele 2 kg pe care le-am acumulat in ultima perioadă;

Fericirea (dopamina) ☺️ o stimulez cu fructe, alune, nuci, avocado, oua, brânză, pește, legume dar mai ales cu îmbrățișări , mângâieri , sport , muzică, somn. 😉

La finalul acestei provocări , îmi propun sa adopt acest obicei pe termen lung si sa consum cât mai puțin zahăr.

Dacă ați experimentat și voi asta , vă aștept să împărtășim sfaturi, păreri și să ne motivăm unii pe ceilalți să continuăm.

Îmbrățișări ! 🤗

Publicat de Anda.Cri

Salutare!❤️ Bine ai venit! Probabil ai intrat din curiozitate ,sa stii ca si pentru mine este ceva nou asa ca te rog sa fii bland(a) cu mine. Numele meu este Anda Cristina Traita ,sunt sotie ,mamica de fetita si iubitoare de Felix (motanul nostru simpatic). Ma caracterizez drept o persoana linistita ,o buna ascultatoare, atenta la cei din jurul meu si cam timida (incerc sa ma tratez). Imi place moda si iubesc sa calatoresc ,imi plac dulciurile dar imi place si sportul.Incerc sa le imbin pe toate. Am prins curaj sa fac acest blog si asta imi da o stare de bine. "Fii curajos! Asuma-ti riscuri!"

6 gânduri despre „Provocare #30zilefărăzahăr

  1. Felicitări,Crisu’!Am trecut si eu pe acolo.Stiu cât de greu este, mai ales ca eu eram in stare sa renunț si la masa de prânz pentru un desert🤭. Dar cu voința si ambiție poți controla orice viciu(mai puțin shopping-ul😁).Inceputul e mai greu.Daca veti continua, mă alătur și eu provocării.❤

    Apreciat de 1 persoană

  2. Salut Anda,din tot ce ai scris m am regasit in fiecare cuvintel !E foarte greu sa renunti la zahar dar incet, incet redus progresiv si mancat foarte rar ‘zaharul ” corpul se va obisnuii fara.
    Cum spuneai, dupa un anumit timp fara a manca zahar incepi sa simti o imbunatatire mai ales dupa ce mananci din nou ceva dulce.Eu am reusit sa ma descurc gara el iar prajiturile ies intotdeauna light pt ca bineinteles pun un sfert poate nici atat din zahar…sunt bine primite si asa😀 .Succes si Felicitari pt blog,esti foarte tare!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu